Velikonoce ve Skanzenu Vysoký Chlumec 2019

18.04.2019 09:00
Velikonoční svátky na venkově ve středním Povltaví, ukázky tradičních zvyků a rukodělných činností v autentickém prostředí venkovských chalup, dvorků a zápraží.
Již tradičně ve velikonočním čase proběhne ve Skanzenu Vysoký Chlumec akce s názvem Velikonoce ve skanzenu, která připomene někdejší podobu těchto svátků ve středním Povltaví. Stěžejní náplní programu budou ukázky tradičních zvyků a rukodělných prací spojených s jarním obdobím a oslavou Velikonoc. Předváděné činnosti budou ve skanzenu soustředěny do roubené stodoly a sousedního obytného stavení z Mašova a dalšího historického domu z Arnoštovic i jejich okolí. Zároveň na návštěvníky čeká prohlídka funkčního roubeného vodního mlýna z Radešic.
 
V bohaté nabídce se všichni příchozí seznámí s pletením pomlázek, výrobou ozdob z kukuřičného šustí nebo ze skleněných vinutých perel, dále se zhotovováním píšťal a píšťalek, s vytvářením svíček z včelího vosku, výrobou keramiky, vyřezáváním dřevěných plastik a samozřejmě nebude chybět ani tradiční zdobení kraslic.
 
Jednotné vstupné 30 Kč za osobu.
 
Návštěvní doba:
 
Školy
15. 4.–17. 4.  (pondělí–středa)    od 9 do 15 hodin
 
Široká veřejnost
18. 4.–21. 4.  (čtvrtek–neděle)    od 10 do 17 hodin
 
Ve všedních dnech je program určen především pro hromadné návštěvy (školní výpravy). Individuálním návštěvníkům z řad široké veřejnosti doporučujeme návštěvu o víkendu a o velikonočních prázdninách.
 
Rezervace na e-mailu: pavel.hyncica@seznam.cz