Den řemesel ve Skanzenu Vysoký Chlumec

20.08.2016 20:00

Představení tradičních řemesel spojených s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím.

Areál skanzenu na Vysokém Chlumci již tradičně ožívá desítkami řemesel spjatých s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím. Chalupy se plní čilým ruchem, mlýnské kolo klape, pila se zakusuje do vzrostlých kmenů. Kdo může, zkouší svojí zručnost, naslouchá vyprávění nebo alespoň nahlíží pod ruce dovedným řemeslníkům.
 
Z řemesel, která se uplatnila i při stavbě skanzenu, bude k vidění práce tesařů, klempíře, sekerníků, příprava hliněné omítky, výroba kachlů a stavění kamen. V provozu bude vodní mlýn i pila na vodní pohon.
 
Dále se můžete těšit na tradiční venkovské řemeslníky: kováře, hrnčíře, dráteníka, košíkáře, provazníky, řezbáře, sedláře, včelaře, barvířku a přadlenu. Bude se péct chleba a perníky, předvádět výroba skleněných korálků, voskových svíček, lidové bylinkářství i práce s kukuřičným šustím. Novinkou letošního dne řemesel bude křesání mlýnských kamenů a zkušební mletí.
 
Program bude doplněn vystoupením folkových hudebních interpretů. Můžete se těšit na kapelníka bluegrasové kapely Cop Míšu Leichta, písničkáře Petra Rimského, Petra Vlašinu a kapelu Naopak. 
 
Na místě bude možné zakoupit tematické suvenýry, med a medovinu, keramiku, provazy a další výrobky zúčastněných řemeslníků.  Občerstvení je zajištěno. 
 
Program začíná v 10 a končí v 17 hodin, prohlídka areálu (tento den pouze individuálně, bez průvodce) je možná od 9 do 18 hodin.
 
Vstupné: 40 Kč dospělí,  20 Kč děti, studenti a senioři, 100 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + 2 až 4 děti).
 
Pořádá Hornické muzeum Příbram ve spolupráci s Městysem Vysoký Chlumec, Milevským muzeem v Milevsku, Provaznickým muzeem v Deštné a Sekcí větrné mlýny při Kruhu přátel Technického muzea v Brně.
 
Partneři akce: Městys Vysoký Chlumec, Pivovar Vysoký Chlumec, a.s., Česká Žula, s.r.o., MB komplex, s.r.o., ZD Krásná Hora nad Vltavou, Rádio Blaník a Sedlčanské noviny.